Nieuws

Het islamitische Avicenna College verdient krediet.

28 januari 2019 19:00
Het Avicenna College in Rotterdam wil uitbreiden. Het gaat goed met de islamitische middelbare school en er zijn zoveel aanmeldingen dat het bestuur een tweede vestiging wil.Leefbaar Rotterdam vertrouwt het succesverhaal van Avicenna niet. Enerzijds vanwege het vele marmer en de kroonluchters in het nieuwe gebouw. Anderzijds omdat de partij islamitisch onderwijs niet ziet zitten. Dat vervreemdt leerlingen van de westerse maatschappij, zegt het raadslid Tanya Hoogwerf. Het gebouw heeft gescheiden gebedsruimtes.

Goed dat er kritische gemeenteraadsleden zijn die controleren of de overheid en scholen zich aan de regels houden en geen geld verkwisten. Ibn Ghaldoun, dat failliet ging na examenfraude, ligt nog vers in het geheugen.

Maar met de opmerking islamitisch onderwijs 'onwenselijk' te vinden, tornt Hoogwerf aan een Nederlands grondrecht. Onderwijs op religieuze basis is ooit afgedwongen door de gereformeerden die hun eigen christelijke scholen wilden omdat zij zich niet prettig voelden bij de openbare. In plaats van dat zij zich met hun eigen scholen, inclusief paasvieringen en ochtendgebed, van de samenleving afkeerden, voelden zij zich eindelijk volwaardige Nederlandse burgers. Een heel volksdeel emancipeerde. Na de gereformeerden volgden de rooms-katholieken, joden en hindoes. En nu de islamieten. Gelukkig, want door ze dit grondrecht te onthouden, zouden zij zeker van de westerse maatschappij vervreemden. Het gaat met vallen en opstaan, maar het Avicenna College verdient krediet.

Over smaak valt te twisten. Als de school vindt dat de leerlingen beter gedijen onder een kroonluchter dan een tl-balk, dan is daar wat voor te zeggen. Zeker als de aanschaf binnen het door het stadsbestuur goedgekeurde budget is gebeurd. De over Ibn Ghaldoun zeer kritische Onderwijsinspectie is nu in ieder geval lovend.