Nieuws

Marmer en sterren: glinsterende nieuwe school voor Avicenna College.

28 januari 2019 18:59
Het Avicenna College, de enige islamitische middelbare school in Rotterdam, heeft een fonkelnieuw onderkomen in de buurt van Zuidplein.En fonkelen doet het. In de hal spiegelt het marmer en glinstert een kroonluchter. Vanachter de ramen schittert de zon door de sterrensjablonen heen. De aula en gebedsruimtes lijken te zijn versierd met kleurrijk mozaïek. Bij de ingang prijkt in grote letters 'Welkom', in het Nederlands én in het Arabisch. ,,We zijn geen moskee maar we zijn wel trots op onze identiteit. Dat mag best zichtbaar zijn", aldus adjunct-directeur Yassine Griep.

De school begon vijf jaar geleden met 500 leerlingen, aankomend schooljaar zijn dat er 850 en er zijn plannen voor een tweede vestiging. Hoewel niet iedereen overtuigd is van het bestaansrecht - Leefbaar Rotterdam noemt islamitische scholen 'onwenselijk', de PVV wil ze sluiten - wordt de mond van critici gesnoerd met lovende inspectierapporten.

,,Wij willen transparant zijn. Ik zeg tegen iedereen: kom maar kijken, dan zie je wat voor fijne school wij zijn", aldus Griep. ,,Je ziet hier leerlingen in moderne spijkerbroeken én leerlingen in verhullende, traditionele kleding. Allemaal normale pubers. We zijn niet liberaal, we zijn niet conservatief: we zijn een Rotterdamse, islamitische school anno 2018."

Dat het Avicenna College een nieuw gebouw - of eigenlijk: een compleet gerenoveerd bestaand pand aan de Montessoriweg - kreeg toegewezen van de gemeente, voelt als erkenning. ,,We zaten jarenlang in twee van de slechtste schoolgebouwen van Rotterdam, krakkemikkiger kon bijna niet'', zegt Griep. ,,Wij waren aan de beurt en dat doet ons allemaal goed. Of zoals een van mijn leerlingen zei: eindelijk kan ik trots zijn als ik zeg dat ik op het Avicenna zit."